Vegetarische BBQ met Quinoa Salade

Wat is er nou heerlijker, dan tijdens een zwoele zomeravond genieten van buiten eten met de BBQ? Ik heb deze keer gekozen voor een gezonde vegetarische BBQ met groentespiezen, zelf gemaakte tzatziki en een quinoa salade. Inspiratie nodig om zelf vegetarische groentespiezen te maken voor op de BBQ? Lees snel verder en maak in een handomdraai zelf je BBQ-avond vegetarisch.

vegetarische bbq met quinoa salade, groentespiezen en zelfgemaakte tzaziki

Dit recept bestaat uit: een falafel groentespies met een zelf gemaakte tzatziki saus, een halloumi groentespies met cajun kruiden en een frisse quinoa salade met spinazie. Wij hebben hier twee avonden met z’n tweeën van gesmuld, dus ga bij dit recept van vier porties uit. Extra fijn: je kan alles prima van te voren maken, zodat je ‘s avonds kan genieten van een zorgeloze BBQ.

Ingrediënten groentespiezen:

Falafel groentespies:

  • gele paprika
  • aubergine
  • cherry tomaten
  • falafel (bakje van de supermarkt gebruikt)
  • satéstokjes / metalen spiezen
  • olie

Halloumi groentespies:

  • rode paprika
  • halve courgette
  • ananas (bakje voorgesneden uit de koelafdeling gebruikt)
  • halloumi kaas
  • cajun kruiden
  • satéstokjes / metalen spiezen
  • olie

Ingrediënten zelfgemaakte tzatziki saus:

  • 75 gram (soja)yoghurt
  • theelepel dille (ik heb gedroogde gebruikt, maar verse is natuurlijk extra lekker)
  • teentje knoflook
  • eetlepel verse citroen sap
  • halve komkommer

Ingrediënten quinoa salade:

  • 75 gram quinoa
  • oranje paprika (gegrild is extra lekker)
  • halve courgette
  • tomaat
  • baby spinazie (had ik nog over van een vorige salade)
  • halve eetlepel tomatensaus
  • twee eetlepels citroensap
  • eetlepel olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze spiezen, tzaziki en quinoa salade:

Stap 1. Laat de houten stokjes een half uur in water weken. Snijd de gele en rode paprika’s, de aubergine, de helft van een courgette, ananas en halloumi in grove stukken.

Stap 2. Kook de aubergine en eventueel de courgette twee minuten voor. Rijg vervolgens 16 spiezen; 8 met de gele paprika, aubergine, cherrytomaten en falafel en 8 spiezen met rode paprika, courgette, ananas en de halloumi kaas. Strooi over de laatste cajun kruiden naar smaak. Tip: overgebleven groenten bewaar ik om een volgende dag te wokken voor bijvoorbeeld een gezonde maaltijdsalade voor naar werk. Verdeel olie over de spiezen en ze zijn klaar voor de BBQ!

Stap 3. De falafel spies vind ik heerlijk met tzaziki saus en die maak je gemakkelijk zelf: meng de (soja)yoghurt, een eetlepel citroensap, de dille en fijn gesneden/geperste knoflook in een kom. Rasp de komkommer in dunne plakjes, laat vijf minuten uitlekken en meng deze met de yoghurt en je tzaziki is klaar. De volgende dag is deze nog lekkerder (wel in de koelkast bewaren).

Stap 4. Om de vegetarische BBQ compleet te maken maak ik er een Turks geïnspireerde quinoa salade bij. Kook hiervoor eerst de quinoa met dubbel zoveel water in ongeveer 12 tot 14 minuten gaar. Laat daarna ongeveer 20 minuten afkoelen.

Stap 5. Snijd de oranje paprika, halve courgette en tomaat in kleine blokjes en meng in een salade kom met de afgekoelde quinoa.

Stap 6. De dressing meng ik direct doorheen en deze bestaat uit een halve eetlepel tomatenpuree, twee eetlepels citroensap, een eetlepel olijfolie en zout en peper naar smaak. Deze salade is zo al een heerlijk bijgerecht bij je groentespiezen. Persoonlijk houd ik van wat extra bite en ik had nog babyspinazie over van een andere salade, dus die heb ik er doorheen gemengd.

Eetsmakelijk en vergeet je vegetarische BBQ tips niet achter te laten in een reactie.

Gerelateerde recepten:

Quinoa bestellen: