Wat is glutenvrij en een glutenvrij dieet?

Een van de grootste trends van de afgelopen jaren is glutenvrij voedsel. Wat houdt het precies in? Dat hebben we uitgezocht en hieronder meer informatie over glutenvrij eten en glutenvrije producten.

Wat zijn gluten?

Gluten is een mengsel van eiwitten dat komt van natuurlijke granen zoals tarwe, rogge en gerst. Veel van de dagelijkse producten die wij consumeren, bestaan voor een deel uit deze granen. Enkele voorbeelden zijn brood, gebak, pasta, koeken, crackers en beschuit. Gluten maakt deegproducten luchting en stevig, omdat het deeg goed rijst dankzij gluten.

Glutenvrij dieet

Een op de honderd mensen hebben een allergie voor gluten, genaamd coeliakie. Maar ook mensen met een een glutensensitiviteit kunnen producten met gluten beter mijden. Groente en fruit die vers zijn verpakt bevatten geen gluten. Melk, yoghurt en kwark van Nederlandse bodem zijn bijvoorbeeld ook glutenvrij. Meer producten zonder gluten kan je vinden in de supermarkt die onderstaand logo op de verpakking hebben staan.
logo glutenvrij

Als dit logo op de verpakking van een product in de supermarkt staat, dan bevat het geen gluten.

Glutenvrij quinoa

Ondanks dat quinoa lijkt op een graan is dat het niet. Daarom bevat quinoa geen gluten en is het dus erg geschikt voor mensen met coeliakie. Ook kan je quinoa dan malen tot meel om te gebruiken voor quinoa brood, lees hier hoe je quinoa brood maakt.
Naast quinoa kan bijvoorbeeld ook haver glutenvrij zijn. Echter is dat lang niet altijd 100% zeker en zit er toch gluten in de haver, omdat bijvoorbeeld de teler ook tarwe teelt. Bij het oogsten kan er tarwe achterblijven in de combine of andere machines en in de haver terecht komen. Telers moeten dus hun materiaal heel goed schoonmaken of aparte machines gebruiken voor de teelt en oogst van quinoa. Wij gebruiken machines die we alleen voor de quinoa teelt en oogst gebruiken, zo weet je zeker dat er geen gluten in de quinoa belanden. Enorm belangrijk want mensen met coeliakie kan flink ziek worden van het eten van gluten. De ziekteverschijnselen verschillen per persoon, maar veelal heeft het te maken met darmklachten en leiden tot gewichtverlies of juist tot overgewicht.