Vegetarisch eten: lekker en gezond

Oke toegegeven, we zijn nog geen 100% fulltime vegetariërs, maar we doen de laatste maanden erg ons best om veel minder vlees te eten. We zijn begonnen met een maand lang alleen vegetarisch eten te consumeren. In dit bericht willen we onze bevindingen delen en ook enkele leuke tips om zo goed en lang mogelijk vegetarisch eten vol te houden.

vegetarisch eten

Waarom vegetarisch eten?

Het begint natuurlijk allemaal bij waarom je dingen doet. Voor ons geldt dat we zijn opgegroeid op een boerderij waarbij het dieren welzijn voorop stond. We hebben een akkerbouwbedrijf, we houden zelf geen vee behalve dan een paar kippen en konijnen die in een wijtje naast de boerderij lekker buiten leven. Persoonlijk werden wij bewust van de invloed van veehouderij op de wereld door het zien van de documentaire ‘cow spiracy’. In deze documentaire wordt op een heel duidelijke manier de gevolgen van intensieve veehouderij op het milieu (enorme methaan uitstoot) weergegeven. De gevolgen van veehouderij zijn enorm en het komt erop neer dat we alleen nog lang op deze prachtige wereld kunnen leven, als we veel minder vlees gaan eten. Wij zijn hier wel bewuster van geworden en willen niet meer elke dag vlees eten. Overigens denken wij wel dat het aanpakken van veehouderij 1 van de noodzakelijke maatregelen zijn. Vliegen, autorijden, energie, watergebruik en meedoen aan de consumptie economie ook zaken waar je je verantwoordelijkheid moet pakken.

Quinoa als vleesvervanger

Wij vonden het soms best moeilijk om het gemis van vlees te compenseren. We hebben uiteraard veel quinoa gegeten, maar ook eieren en noten. In een goede vleesvervanger zit eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Ook zijn wij overigens fan van de producten van de vegetarische slager. Zij ontwikkelen producten met dezelfde structuur als traditionele vleesproducten. Je hebt gewoon niet door dat je vegetarisch eet met deze producten. Zeker voor een beginnende vegetarier erg fijn.

Vegetarische restaurants Amsterdam

Naast dat je zelf in de keuken de nodige veranderingen moet doorvoeren, kan je natuurlijk ook uit eten gaan. Er zijn vele vegetarisch restaurants in Amsterdam, onze favorieten zijn Golden Temple en saladebars zoals Juice en Salad en Venkel. Een heerlijke vegetarisch gerecht is van Golden Temple Amsterdam ‘Iraanse quinoa’. In deze heerlijke salade zitten zoete aardappel, mint, salie, oregano, limoen, knoflook, en feta kaas.

vegetarisch eten gerechten