Gezond eten voor iedereen

Waarom doe je wat je doet? Wat is je levensdoel? Het zijn complexe vragen die niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden zijn. In dit artikel willen we graag uitleggen waarom wij gezond eten voor iedereen belangrijk vinden en waarom wij dat doen door Nederlandse quinoa op de markt brengen.

Gezond eten beter beschikbaar maken

Wij vinden het best vreemd dat ongezond eten zoals fast food goedkoop is en gezond biologisch (veel) duurder is. Als gevolg wordt ongezond eten vaak door de lage- en middeninkomens aangeschaft. De keuze is vrij eenvoudig als je weinig te besteden hebt, of voor €6,95 een Big Mac menu of voor €6,95 250 gram quinoa kopen.. Hierdoor ontstaan er dus situaties dat gezond biologisch eten vooral gekocht wordt door mensen met hogere inkomens. Wij vinden dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om gezond eten te kunnen bereiden. Gezond eten is zo belangrijk om jezelf goed te voelen, je productiviteit en energie hoog te houden. Daarom is onze missie om gezond eten beschikbaar te maken voor iedereen. Wij doen dat met misschien wel een van de beste voorbeelden van duur gezond eten: quinoa. Maar juist quinoa is zo gezond dat het volgens ons beter moet concurreren qua prijs met aardappelen, rijst en pasta.

gezond eten quinoa

Teel lokaal waar behoefte aan is

Onze tweede heel belangrijke overtuiging is dat je lokaal moet telen waar vraag naar is. Het feit dat zo goed als alle quinoa geimporteerd wordt uit Peru en Bolivia zorgt ervoor dat we met zijn allen enorm aan het vervuilen zijn. Als consument koop ik daarom liefst alleen lokaal (in Nederland) geteelde producten. Misschien ga ik wat ver, maar als ik iets uit het buitenland koop, dan ontstaat er een schuldgevoel over de vervuiling die ik hiermee ondersteun en in stand houd. De containerschepen die onder andere quinoa uit Peru vervoeren, zijn de grootste vervuilers op aarde. Er wordt beweerd dat de uitstoot van de 16 grootste containerschepen meer is dan de uitstoot van alle auto’s van de wereld.

containerschepen zeer vervuilend

Tegen het ontregelen van andere landen

Naast dat het vervoeren van quinoa uit Zuid-Amerika totaal niet duurzaam is, wordt ook de lokale bevolking benadeeld omdat wij in ‘het westen’ gezond superfood willen eten. De lokale bevolking is daar de dupe van. Gezond eten zoals quinoa, dat juist zo voedzaam is en door de armere bevolking werd gegeten, is nu niet meer betaalbaar. Een paar lokale boeren die er misschien iets beter van worden, neemt niet weg dat er een land ontregeld wordt. Als consument heb je dit misschien helemaal niet in de gaten, maar het is – zeker met quinoa – helaas wel de werkelijkheid.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom wij quinoa telen en verkopen in Nederland. Uiteraard is onze bijdrage klein. Maar als je een verandering wilt zien, moet je bij jezelf beginnen:).