Gezonde recepten met quinoa

Allereerst wensen wij iedereen een gelukkig en vooral gezond 2019! Na de feestdagen is het de hoogste tijd om weer lekkere en gezonde recepten te maken. In dit artikel hebben wij een top 3 samengesteld met gezonde recepten. Met deze 3 gezonde recepten heb je voldoende inspiratie voor de hele dag.

Gezonde recepten voor ontbijt

gezonde recepten ontbijt quinoa

 

We beginnen met een gezond ontbijt: quinoa aardbeien bowl. Na alle kerststollen, is dit een goed alternatief met fruit.

Ook is dit ontbijt veel gezonder dan kant-en-klare granen ontbijt waar vaak veel suikers in zitten.

Eenvoudig te bereiden door alle ingrediënten in een bowl te plaatsen en enkel te roeren:

  • 150 – 250 gram gekookte en afgekoelde quinoa (hoeveelheid afhankelijk van hoeveel trek je hebt)
  • Een half kopje aardbeien en gehakte bosbessen of frambozen
  • Twee eetlepels pompoen of zonnebloempitten
  • Een eetlepel chia zaad
  • Een eetlepel echte ahornsiroop
  • 150 – 200 milliliter noot- of zaadmelk (bijvoorbeeld amandelmelk)
  • Een eetlepel kaneel

Gezonde recepten voor lunch

gezonde recepten quinoa lunch

 

 

Deze heerlijke quinoa salade zet je in ongeveer 30 minuten op tafel en heeft de volgende ingrediënten.

Dit is voldoende voor ongeveer vier maaltijden.

 

 

  • 150 gram Nederlandse quinoa
  • Vier kopjes versnipperde boerenkool
  • Twee grote zoete aardappelen
  • Vijf versnipperde wortelen
  • Een halve rode kool
  • Een komkommer in stukjes gesneden
  • Twee avocado’s
  • Een half kopje zonnebloempitten
  • 200 gram pittige hummus
  • Een eetlepel wijnazijn
  • Een eetlepel kristalsuiker
  • Vijf eetlepels olijfolie
  • Een citroen
  • Een eetlepel Dijon mosterd

Gezonde recepten voor avondeten

gezonde recepten avondeten

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van Amerika en vind ik het eten daar ook erg lekker en dan vooral in het zuiden van Amerika.

Dit gerecht voor avondeten is daarop gebaseerd.

 

De ingrediënten voor dit heerlijke avondeten zijn:

  • 250 gram quinoa
  • Vier kippenborsten zonder bot en vel
  • Een eetlepel zout
  • Groene uien
  • Een kwart eetlepel zwarte peper
  • Een paprika
  • Een eetlepel knoflookpoeder
  • 75 ml limoensap
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Een half kopje Monterey Jack kaas geraspt
  • Een kopje maïs
  • Een kopje bonen
  • Twee tomaten

Hoe te bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kruid de kippenborst met zout, zwarte peper, paprika, knoflookpoeder, limoensap en olijfolie. Plaats de ovenschaal in de voor verwarde oven.
Kook de quinoa. 2x zoveel water als quinoa gedurende 12 minuten laten droogkoken.
Na 15 minuten koken, draai de kip om en nog eens 10 minuten koken.
Bestrooi de kippenborst na 10 minuten met geraspte kaas en laat nog 3 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten. Haal uit de oven en snij de kip in plakjes van 2 centimeter.
Voeg de groene uien, mais, zwarte bonen en tomaten toe aan de quinoa.
Breng op smaak met zout en de groene uien kunnen als garnering worden gebruikt.