Veganistische quinoa sushi

Bij een gezond begin van 2018 horen natuurlijk veel, lekkere en gezonde recepten. Deze week hadden wij erg veel zin in sushi! Normaal gesproken wordt dat gegeten met rijst, maar steeds vaker zien we ook dat quinoa als basis ingrediënt wordt gebruikt. Vooral in Amerika wordt quinoa meer en meer gebruikt. Daarom wilden wij dat zelf eens proberen. In dit bericht beschrijven we onderstaand heerlijk veganistisch recept.

sushi quinoa veganistisch

Veganistisch recept: quinoa sushi

Het voordeel van het gebruik van quinoa in plaats van rijst is natuurlijk dat het veel meer eiwitten bevat en dus gezonder is. De benodigde ingrediënten zijn:

  • 200 gram quinoa
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop (maple sirop)
  • 4 nori bladeren
  • Spinazie bladeren (een handvol)
  • 1 avocado in dunne plakjes gesneden
  • 1 wortel (schil verwijderd en versnipperd)
  • 1 rode paprika zonder zaadjes en gesneden
  • Teriyaki saus
  • Sojasaus en wasabi naar smaak
  • 1 limoen (geperst)
  • Gember

Bereiding sushi met quinoa

Dit veganistische recept is vrij eenvoudig te bereiden in twee korte stappen.

De eerste stap begint met het koken van de quinoa. Wij doen altijd 2x zoveel water als quinoa (dus in dit geval 400 ml water) en in 12-14 minuten al het water laten opnemen door de quinoa. Wij koken de quinoa op een laag vuurtje. Meng de rijstazijn met de ahornsiroop. Als de quinoa klaar is, spreid dit uit op een bord en laat het afkoelen. Meng vervolgens de quinoa met de azijnmix.

Sushi rollen

De tweede stap is de sushi rollen. Gebruik voor het maken van de sushi een bamboe mat en dek het af met een nori blad. Vervolgens:

  1. Gebruik je handen om een centimeter dikke laag te maken en laat ongeveer 2 cm aan een uiteinde van het norivel over. Dit gebruik je straks om de sushi ‘ dicht te plakken’. Tip; houd je handen nat met een mengsel van water en rijstazijn;
  2. Voeg een laag spinazie in het midden toe, zodat het straks mooi in het midden zit als je gaat rollen;
  3. Voeg de avocado, wortel en paprika ook toe;
  4. Sprenkel de teriyaki saus naar smaak over de groenten;
  5. Rol de sushi strak uit de bodem van de mat om een lange dunne rol te maken;
  6. Bevochtig het vrije deel van het nori met water;
  7. Laat de rol een minuutje rusten, voordat je gaat snijden. Gebruik voor het snijden een nat mes om de sushi in 8 a 9 stukken te snijden en dien gelijk op;
  8. Serveer met de soyasaus, wasabi en gember.

En voila een heerlijke quinoa sushi. Eetsmakelijk!