Categorieën
Algemeen

Gezond eten steeds duurder

Afgelopen week kwam in het nieuws dat gezond eten duurder is geworden en ongezond eten juist goedkoper. Iets dat ons al jaren fascineert is dat in veel landen fastfood goedkoper is dan gezond eten. Als je een hamburger voor €1,50 en een salade voor €3,50 kan kiezen, is de keuze voor ongezond eten snel gemaakt. Vaak kiezen mensen die laag opgeleid zijn, weinig kansen hebben en moeite op de arbeidsmarkt voor goedkoop ongezond eten. Door veel ongezond te eten, komt obesitas als extra probleem erbij. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel waar lastig uit te ontsnappen is.

gezond eten

Gezond eten steeds duurder

Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het voedingscentrum hebben berekend dat in 10 jaar de prijs van gezond eten met 22% omhoog is gegaan. Ongezond eten steeg in dezelfde periode slechts 13%. Snoep, suiker en bijvoorbeeld ijs werden zelfs goedkoper in de afgelopen 10 jaar!

Fruit, melk en eieren

De grootste stijgers zijn gezonde producten zoals halfvolle melk en magere melk die in 10 jaar tijd met 60% zijn gestegen. Vers fruit ging met 28% omhoog en eieren 37%. De stijging van de prijs van groenten viel nog enigszins mee, namelijk met 9%. Gemiddeld genomen waren mensen bij de supermarkt 18% duurder uit dan 10 jaar geleden.

BTW verhoging gezond eten

In 2017 is de gemiddelde prijs met 2,7% gestegen en dat is de sterkste stijging in 10 jaar. Dit baart natuurlijk wel zorgen, helemaal omdat volgend jaar (2019) ook het lage BTW tarief omhoog gaat en daarmee gaat automatisch de prijs voor gezond eten weer omhoog. Indien u hier bezwaar tegen wilt maken, dan kan door op deze link te klikken.

Hoe blijft gezond eten betaalbaar en bereikbaar voor iedereen?

Voor ons zijn er wat dat betreft uitdagingen om de prijsstijging zo laag mogelijk te houden. Dit kan alleen als wij meer produceren op hetzelfde stuk land (dus hogere opbrengst) en de keten zo optimaal mogelijk houden. Echter hebben wij makkelijk praten bij Quinoa Holland. Wij doen namelijk als enige in Nederland echt alles helemaal zelf:

  1. Quinoa zaaien
  2. Telen
  3. Perceel schoonhouden
  4. Oogsten
  5. Quinoa schoonmaken (loof eruit sorteren)
  6. Verpakken
  7. Verkoop
  8. Levering direct aan klanten

Wij hebben als Quinoa Holland meer controle over de prijs dan andere boeren, want veel van de prijsstijgingen komen van andere schakels uit de keten. Doordat wij de volledige keten beheersen, kunnen wij de prijs voor onze quinoa laag houden.

[quote]Ons doel is om zoveel mogelijk mensen gezond te laten eten door onze duurzaam geteelde quinoa bereikbaar voor iedereen te maken.[/quote] Prijs is daarin een erg belangrijk onderdeel, want gezond eten moet betaalbaar zijn. Wij kijken positief naar de toekomst en hopen een grote rol daarin te mogelijk spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *