Categorieën
Algemeen

De voordelen van plantaardig eten

Met de alsmaar toenemende wereldbevolking is er steeds meer vraag naar voedsel. Door de groeiende middenklasse in landen zoals China, neemt ook specifiek de vraag naar vlees toe. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor het milieu. Er is echter een veel betere keuze om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen. Dat is namelijk plantaardig voedsel dat momenteel vooral door flexitariërs, vegetariërs en veganisten wordt geconsumeerd. Maar eigenlijk is plantaardig eten voor iedereen een goed idee. In dit artikel beschrijven wij de belangrijkste kenmerken en voordelen.

plantaardig eten quinoa gezond

Wat is plantaardig eten?

Plantaardig eten bestaat uit granen (ja zeker ook quinoa), peulvruchten, groente, fruit en vleesvervangers. Plantaardig eten is veel beter voor het milieu. Rond de 20 – 35 procent van de broeikasgassen uitstoot komt door voedselproductie en de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Vooral vlees kost ook erg veel water en gaat dit ten koste van de natuur (zoals vossen). Tot slot is er vervuiling door mest, voldoende redenen dus om met plantaardig eten het milieu te helpen.

Plantaardig eten is beter voor de gezondheid

Door meer granen, peulvruchten, groenten, fruit en vleesvervangers en minder vlees eet, heb je een lagere kans op hart- en vaatziekten. Het wordt aangeraden om minder dan 500 gram vlees per week te eten. Vlees is prima te vervangen, wel is het belangrijk dat je B12, vitamine B1, eiwit en ijzer tot je neemt. Als vervanger kan je veel eieren. Quinoa heeft bijvoorbeeld ook een hoog eiwitgehalte dat je kan inzetten als vleesvervanger. Het slechtste voor je gezondheid is rood en bewerkt vlees. Persoonlijk consumeren wij veel zuivel. Melk en melkproducten zoals yoghurt, kaas en vis vallen weliswaar binnen een gezond voedingspatroon, maar kaas is bijvoorbeeld weer te veel zout.

Hoe stel ik een plantaardig dieet samen?

  1. Broodbeleg: beleg je boterham met komkommer, augurken, tomaten, hummus, fruit, notenspread of zoutloze pindakaas in plaats van vlees op brood.
  2. Niet te veel kaas eten, maximaal kaas voor op 2 broodjes.
  3. Vervang te veel melk door water. Dagelijkse hoeveelheid melk, yoghurt of kwark maximaal 350 ml.
  4. Vlees vervang je door eieren, noten, peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen, groenten en granen. Bekijk deze pagina voor lekkere recepten zonder vlees.
  5. Neem niet meer dan 500 gram vlees per week. Wat wij vaak doen is bijvoorbeeld 300 gram vlees gebruiken voor 6 porties pasta. Zo krijg je toch wat vlees binnen (indien je vlees onmisbaar of gewoon lekker vindt), maar met 50 gram vlees per dag let je wel op je gezondheid en de natuur. Helemaal als je dit nog wisselt met diverse vegetarische gerechten in een week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *