Categorieën
De teelt van quinoa

Quinoa telen – enorme regenval

Quinoa telen in Nederland – regenval

Quinoa telen in Nederland is afhankelijk van ons klimaat en de ontwikkeling daarvan. Het was de afgelopen tijd veel in het nieuws, de enorme regenval in Nederland. In sommige plaatsen viel er meer regen op 1 dag dan gemiddeld in een maand (80 millimeter). Vooral boeren in het zuidoosten van Nederland hebben veel te leiden gehad van de hevige regenval de afgelopen weken. Het klimaat verandert, wordt extremer en daar merken we met z’n allen, maar zeker ook de boeren consequenties van. Ook op onze boerderij in Dronten viel er afgelopen donderdag 70 millimeter regen.

quinoa perceel nat, quinoa telen

Als er zoveel regen valt is de kans groot dat beekjes het vele regenwater niet meer aan kunnen en buiten hun oevers treden. De bodem is tegelijkertijd al verzadigd door de vele regen. Vervolgens blijft het water op het land staat en staan gewassen ‘onder water’. De gewassen kunnen hierdoor niet verder groeien en als een gevolg zal de opbrengst veel lager uitvallen.

Gevolgen voor onze quinoa?

Gelukkig hebben wij tot nu toe geluk. De gevolgen van de enorme regenval, vallen voor ons nog mee. Er is weliswaar veel regen gevallen, maar de quinoa staat inmiddels weer droog en groeit goed door. Laten we hopen dat aankomende week daadwerkelijk een mooie, droge week wordt. De aar van de quinoa is al goed te zien in onderstaande foto’s en zal de zon kunnen waarderen..

quinoa are quinoa telenquinoa are detail, quinoa telen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *