Quinoa koken tips

Veel mensen vragen zich af wat de beste manier van quinoa koken is. In dit bericht een aantal tips die wij altijd gebruiken om quinoa te bereiden.

Snel en eenvoudig quinoa koken..

Allereerst is het belangrijk om te weten of je de gekochte quinoa moet wassen of niet. Dit kan je vaak gewoon op de verpakking lezen.

1 Quinoa wassen

Als quinoa gewassen moet worden kan je het beste de quinoa in een pan met water plaatsen en vervolgens de quinoa goed roeren. De saponine (laagje dat bitterheid veroorzaakt) wordt door het roeren verwijderd. Na een paar keer roeren, kan je het water afgieten en vervolgens nog een keer herhalen totdat het water niet meer troebel wordt.

2 Quinoa koken

Sommige quinoa kan je direct vanuit de verpakking koken. De verhouding water en quinoa is vaak lastig in te schatten. Wat wij vaak aanhouden is het ezelsbruggetje van 1 kopje quinoa en ruim 1,5 kopjes water. Zodra je de quinoa in de pan plaats, zorg dan dat het water boven de quinoa uitkomt. Stel je wilt 200 gram quinoa koken, plaatst dan ruim 300 ml water in de pan. Wij doen altijd liever iets minder dan teveel water in de pan. Gedurende het koken, kan je altijd nog een kopje water erbij gooien. De quinoa kookt gaar in ongeveer 12-15 minuten. Houdt de tijd goed in de gaten en vooral de laatste 3-5 minuten goed roeren.

Na 12 minuten koken even proeven of de quinoa al goed van smaak is. Ook moet er in de quinoa veel ‘c-tjes’ zichtbaar zijn. Smaakt de quinoa nog niet helemaal goed na 12 minuten? Gewoon klein beetje water bijgooien en nog even een paar minuutjes verder koken.

quinoa koken hoe

3 Quinoa laten rusten

Nadat al het water is opgekookt en de quinoa goed is geroerd, moet de quinoa nog 1-2 minuten in de pan met de deksel erop laten rusten. En daarna? Genieten van heerlijke, gezonde quinoa!

Quinoa bestellen

Honger gekregen? Bestel dan hier direct onze heerlijke Nederlandse quinoa: quinoa kopen.