Categorieën
Quinoa Recepten

Hoe maak je gepofte quinoa?

Quinoa kan je koken, maar ook poffen om te gebruiken bij ontbijt, salades en desserts. Popcorn is het bekendste voorbeeld van een graan (mais) dat gepoft kan worden. Maar zijn er veel meer zaden die gepoft kunnen worden en dan ook nog eens op een gezondere manier. In dit artikel beschrijven wij hoe je zelf gepofte quinoa kan maken.

gepofte quinoa maken

Gepofte quinoa

Door zelf gepofte quinoa te maken, kan je ervoor zorgen dat er geen toegevoegde suikers in komen te zitten. Gepofte quinoa is lekker krokant en wordt vaak gebruikt voor het ontbijt door de yogurt of als topping bij lekkere deserts.

Gepofte quinoa heeft een meer nootachtige smaak en daarom kan je het ook lekker aan salades toevoegen als vervanger van croutons. Je kan gepofte quinoa ook gebruiken om je eigen energie en/of muesli repen te maken.

Hoe maak je zelf gepofte quinoa?

Zelf eten bereiden heeft als voordeel dat jij in de hand hebt wat er toegevoegd wordt aan het product. Zelf houden wij niet van toegevoegde suikers en veel zout bijvoorbeeld, daarom gebruiken wij het liefst onbewerkte producten.

  1. Gebruik quinoa die je niet van te voren hoeft te wassen. Onze Nederlandse quinoa kan direct in de koekenpan en is daarom erg geschikt voor gepofte quinoa.
  2. Zet de koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Gebruik een eetlepel olie (zo wordt de quinoa lekker krokant).
  4. Plaats een laagje quinoa in de koekenpan.
  5. Goed de quinoa draaien en schudden totdat het minder en minder poft in de pan. Dit gebeurt meestal na 2-5 minuten. Pas op dat je de quinoa niet te lang in de pan laat zitten, want de zaadjes kunnen dan aanbranden. Gelukkig schiet quinoa niet zo uit de pan als mais (voor popcorn), maar het is wel verstandig om een deksel te gebruiken. De gehele pan gedurende een paar minuten goed draaien en schudden zodat de quinoa niet vast gaat plakken. Gebruik af en toe een spatel om de quinoa te draaien.
  6. Plaats de quinoa op een ovenbakplaat om af te laten koelen en te drogen. Qua grootte is de quinoa niet veel veranderd, maar de textuur is wel duidelijk anders vergelijken met de quinoa die niet in de koekenpan verwarmd is. Optioneel kan de quinoa op een plaat in de oven om extra te drogen. Verwarm de oven op ongeveer 100 graden. De quinoa kan direct in de oven worden geplaatst (zonder voorverwarming).

gepofte quinoa

Gerelateerde recepten:

Online quinoa bestellen:

Één reactie op “Hoe maak je gepofte quinoa?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *