Categorieën
Informatie over quinoa

Biologische quinoa eigenlijk helemaal niet zo logisch

Biologische producten zijn in sommige gevallen een verstandige keuze. Er zijn echter ook een flink aantal producten waarvoor het minder zin heeft om als consument meer geld aan uit te geven. Biologische quinoa is daarvan een mooi voorbeeld.

biologische quinoa biologische supermarkt

Waarom biologische quinoa?

Voor veel consumenten staan biologische producten gelijk aan teelt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Als boer betekent dat extra arbeid en soms ook een lagere opbrengst, vandaar de hogere prijs voor consumenten. De term biologisch is relatief streng beschermt en alleen op producten te gebruiken als een boer een SKAL certificatie heeft. Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. Als boer moet je een ingrijpend proces starten alvorens je mag zeggen dat je biologische quinoa teelt.

Wij hebben hier ook onderzoek naar gedaan, maar het betekent dat ons land twee jaar lang nauwelijks wat opbrengt aangezien er twee overgangsjaren gelden. Het is voor ons niet interessant over te gaan naar een biologische boerderij , omdat quinoa uitstekend geteeld kan worden zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Quinoa heeft een laagje saponine, dat de zaadjes beschermt tegen ongedierte. Het is dus als consument onzinnig om meer geld uit te geven aan biologische quinoa, aangezien 100% natuurlijk quinoa onder dezelfde voorwaarden wordt geteeld. Geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest, dus even gezond als biologische quinoa. Wij raden onderstaande producten juist wel als biologisch te kopen.

Biologisch vlees

Belangrijkste nadeel van niet biologisch vlees is dat er veel antibiotica wordt gebruikt bij vee, dit beïnvloed negatief de natuurlijke weerstand van de mens. Bovendien is biologisch vlees afkomstig van vee dat beter heeft geleefd en vrij van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Biologische koffie

Niet biologische koffie wordt gewassen in chemicaliën zoals ammonia en dat wil je natuurlijk liever niet consumeren. Ook wordt voor de teelt bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Biologisch fruit

Ook voor traditioneel fruit worden bestrijdingsmiddelen gebruikt voor de teelt. Biologisch boeren mogen dat niet en daarom is een biologische appel bijvoorbeeld gezonder. De opbrengst van biologisch fruit is vaak lager dan traditioneel fruit. Daarnaast is meer arbeid nodig, een hogere prijs voor biologisch fruit is daarom goed te verklaren en eerlijk voor de boer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *