Top 3 superfoods van 2016

Elk jaar zijn er verschillende lijstjes met de nieuwste en hipste superfoods. We geven hier onze top 3 van 2016, omdat er naast quinoa natuurlijk ook veel ander gezond eten is.

Wat zijn superfoods?

De term superfoods levert soms nog wat onduidelijkheid op. Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die verhouding gewijs een enorm grote hoeveelheid voedingsstoffen bevatten. Normaal hebben voedingsmiddelen slechts twee tot drie bijzonderen eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn. Superfoods daarentegen hebben vaak wel meer dan 10 bijzondere eigenschappen zoals mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten. Klassieke voorbeelden van superfoods zijn spinazie, broccoli en natuurlijk onze geliefde Nederlandse quinoa.

Wat zijn de superfoods van 2016?

Na het nodige speurwerk, presenteren wij onze top 3 van 2016.

Teff

Deze nog kleinere zaadjes dan quinoa bevatten veel calcium, ijzer en aminozuren. Teff is geschikt voor veel bereidingen zoals pizzadeeg en wafels. Deze superfoods worden met name geteeld in Ethiopie. Een goede manier om de boeren in Afrika te steunen en natuurlijk erg gezond.

superfoods teff

Zeewier

Zeewier bestaat natuurlijk ook al weer best lang en het is tijd dat dit gezonde eten populairder wordt. Zeewier bevat meer Vitamine C dan een appelsein en zit boordevol calcium. Ook in Nederland zijn er zeewier kwekers, dus lekker lokaal gezond eten.

superfoods zeewier

Amaranth

Amaranth lijkt erg veel op quinoa, het is ook van dezelfde familie. Het is snel te bereiden en kan bijvoorbeeld aan salades en soepen worden toegevoegd. Amaranth zit vol lynse, het eiwit dat ook in soja zit, maar ook magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E. Wij hebben vorig jaar al eens geexperimenteerd met Amaranth zaden op onze boerderij. De teelt lijkt veel op die van quinoa. De teelt van Amaranth was toen zeker geslaagd, alleen merkten wij veel meer interesse in quinoa. Heeft u interesse in Amaranth? Neem dan contact op: info@quinoaholland.nl.

superfoods amaranth