100% natuurlijke quinoa oogsten

Vrijdag 11 september konden we onze 100% natuurlijke quinoa oogsten! De maand september was behoorlijk regenachtig, dus toen er 3 dagen zon en geen regen werd voorspeld, hoopten we al dat we konden oogsten. Het was een prachtige dag met veel zon. In de ochtend nauwelijks dauw, waardoor de quinoa goed droog was. Na nog enkele uren zon, besloten we rond 2 uur te gaan oogsten.

natuurlijke quinoa oogsten

Nederlandse quinoa oogsten van het land

Zoals te zien op bovenstaande foto, zien we dat de quinoa goed bruin is geworden. De combine nam mooi alle quinoa mee. Daardoor kon ook de quinoa die geknakt was door de zomerstorm meegenomen worden. Zo min mogelijk verspilling en een zo hoog mogelijke opbrengst is belangrijk voor ons. De geknakte quinoa is ook volgroeid en kan prima geconsumeerd worden. Het voordeel van een moderne combine is dat we echt alle quinoa van het land kunnen halen.

Quinoa schoonmaken

Nadat de quinoa van de combine naar de schuur werd gebracht, begon het schoonmaak proces. In onderstaande foto is goed te zien dat er nog resten van de quinoa plant in zitten. Dit is uiteraard niet de bedoeling en dus gebruiken we een schoonmaakmachine uit 1930 (!) om de quinoa zaadjes van het ‘afval’ te scheiden. Het ‘afval’ van quinoa hebben we vervolgens aan de kippen gegeven :).

nederlandse quinoa ongewassen

De schoonmaakmachine blaast het stof en afval van quinoa eruit en laat alleen de quinoa zaadjes over. Door de quinoa twee keer door de machine te laten gaan, is het schoon genoeg voor consumptie. In de middag hebben we zelf als eerste onze duurzaam onbespoten en 100% natuurlijke quinoa geproefd. We kunnen wel stellen dat het een goed groeijaar voor quinoa was, want het was heerlijk!

quinoa schoonmaken machine

Voordat we aan consumenten gaan leveren, drogen we de quinoa nog wat extra in onze schuur. De quinoa zit veilig in grote kisten. Het drogen van quinoa kan eenvoudig door er buitenlucht doorheen te blazen.

Vanaf medio september beginnen we met het leveren van de nieuwe quinoa, bestel hier de 100% natuurlijk quinoa. Van land tot bord, efficiënter en duurzamer kan het niet.