Veganistisch eten uitleg en tips

Wij zijn geen die hard veganisten, maar maken wel gebruik van veganistisch eten. Zo consumeren wij doordeweeks nooit vlees, maar juist veel groentes en fruit. In deze blogpost willen we beschrijven hoe wij veganistisch eten inzetten om bewuster te eten. Duurzaamheid, het milieu en dierenwelzijn staan daarin centraal. Allemaal onderwerpen die wij enorm belangrijk vinden.

veganistisch eten quinoa

Wat is veganistisch eten precies?

Vaak weet iedereen wel wat een vegetarisch eten inhoud, namelijk geen vlees en vis eten. Bij veganistisch eten consumeer je ook geen zuivel, eieren en alle andere voedingsmiddelen van dieren komaf. Eigenlijk eet je alleen plantaardige producten. Er zijn veel verschillende redenen om hiervoor te kiezen zoals gezondheid, milieu, geloof en dierenleed. Tussen vegetarisch en vegan zitten ook nog diverse vormen zoals semi vegetarisch en flexitarisch. Al deze vormen zorgen voor minder (grootschalige) veeteelt en daardoor ook minder uitstoot van broeikasgassen. Dat zijn zeker zaken die wij ondersteunen.

De voordelen van veganistisch eten

  • Het is goed voor de lijn, bijna iedereen valt af met een veganistisch dieet.
  • Minder verzadigde vetten in je lichaam wat goed is voor hart en vaten.
  • Meer groente en fruit is super gezond.
  • Beperken van dierenleed en minder milieuvervuiling (de vee industrie is een van de grootste vervuilers).

De nadelen van veganistisch eten

  • Het is een stuk moeilijker om de juiste voeding te vinden en ook een voedingspatroon te ontwikkelen waarbij je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Natuurlijk is er op internet vele informatie hierover te vinden, maar dit kost je wel de nodige onderzoekstijd. Naast zelf onderzoeken kan je natuurlijk ook aankloppen bij bijvoorbeeld een diëtist.
  • Uiteten gaan kan een uitdaging zijn. Vooral als je bijvoorbeeld met mensen, die niet vegan zijn, uit eten gaat. Er komen echter wel steeds meer veganistische restaurants in Nederland, dus dat maakt het weer makkelijker. Zeker in de grote steden zijn voldoende veganistische restaurants.

Veganistische recepten

Het wordt steeds makkelijker om veganistisch eten te kopen. Zelfs fastfood consumeren is mogelijk, een patatje of chips is namelijk veganistisch. Er komen steeds meer (vlees)vervangers op de markt. Om een gezond veganistisch recept te maken, is het handig om hierop te letten:

  • Bevat het een plantaardige eiwitbron? Te denken valt aan peulvruchten, sojamelk, bladgroenten, noten en granen.
  • Gebruik volkoren producten. Dit heb je nodig voor je immuunsysteem. Zink (wat in volkoren producten zit) zorgt voor een gezonde huid en nagels.
  • Bevat het gezonde vetten? Te denken valt aan lijnzaad(olie) en avocado.
  • Voeg producten met vitamine C en Vitamine B12 toe. Vitamine B12 zit in dierlijke producten en die je zal je nu op een andere manier binnen moeten krijgen anders kan je jezelf erg moe voelen.