Categorieën
De teelt van quinoa

Onze volkoren quinoa in het AD

Volkoren quinoa uit Nederland krijgt steeds meer aandacht en deze zomer stonden wij in het Algemeen Dagblad met een leuk interview geschreven door Marion Groenewoud. Omdat het alleen in de papieren krant versie is verschenen, leek het ons leuk om het interview ook op onze website te plaatsen.

Volkoren quinoa met lekkere nootsmaak

Volkoren quinoa uit Nederland

Als bij de bietenvelden en de vlasakkers komt de kruidige geur van de exotische planten ons tegemoet. Toch duurt het nog enkele weken voordat Louw Overbeeke (60) zijn volkoren quinoa kan oogsten. ,,De planten mogen beslist niet te nat zijn. Pas als we hooguit 30 procent vocht meten, kunnen ze in de schuur gedroogd worden.” Hij ziet een paar ongewenste stengels en plukt ze er onmiddellijk uit. ,,Het lage gras kan geen kwaad, want we maaien alleen het bovenste deel. De scherpe distel moet zeker weg. Ook roodbeen, een lastig onkruid, verwijder ik direct. We gebruiken nooit chemische middelen. Met de hand houden we het veld schoon, dat is het meest bewerkelijke deel van de quinoateelt. ”

Op zijn schuur naast de boerderij met de achterliggende 48 hectare grond prijkt met grote letters de tekst: ‘Zonder strijd geen overwinning’. Een motto naar zijn hart. Zijn vader kwam als polderpionier in 1958 vanuit Zeeland naar Roggebot bij Kampen. ,,Ik heb zijn bedrijf overgenomen, maar later ben ik – inmiddels dertig jaar geleden – toch mijn eigen onderneming op deze plek gestart. Het was en blijft hard werken, maar dat is het waard.” Aan de aardappelen en uien houdt hij nauwelijks geld over. ,,De prijzen zijn veel te laag. Daar moeten wij ons als boeren domweg bij neerleggen.” Verder verbouwt hij tulpen, tarwe, knolselderij, vlas en bieten.

Nieuwe producten telen

Overbeeke was al op zoek naar iets nieuws. ,,Teunisbloem was lastig telen. Blauw maanzaad zette evenmin zoden aan de dijk. Ik heb geleerd om nooit op één paard te wedden en steeds iets nieuws aan te durven.” Zijn zoon Corné was zes jaar geleden in New York voor zijn werk als business developer. Daar ontdekte hij het vezelrijke voedingsmiddel. ,,Hij at vaak in saladebarretjes. Naast aardappelen en rijst verwerkten ze in salades meestal quinoa. Hij vroeg me of het niet iets voor ons was. In Nederland is er nog één bedrijf dat het produceert. En ik wilde wel weer een gokje wagen.”

Volkoren quinoa zonder saponine

De Dronter boer kende het niet, maar quinoa viel in de smaak. ,,Mijn vrouw Netty maakte een gerecht met salade en feta. Heerlijk. ’s Ochtends doe ik een paar scheppen door de yoghurt met muesli. Quinoa is een langzaam koolhydraat, voedzaam en eiwitrijk. En in tegenstelling tot veel andere producten is het lang te bewaren, wel twee jaar.”

De eerste kostbare zaden plantte Overbeeke in 2015 in zo’n 6 hectare grond.
,,Quinoazaad is duur, maar de opbrengst is uitstekend. Het is vooralsnog een rendabele teelt.” De oorspronkelijke quinoa is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft zogeheten saponinen. ,,Een velletje om het zaad heen. Een natuurlijke beschermingslaag waardoor de vogels en insecten wegblijven. We kwamen er snel achter dat het grondig schoonspoelen van de zaden tijdrovend was. En dan nog bleef de quinoa een beetje bitter. Na lang zoeken vond mijn zoon een saponinevrije soort uit Denemarken, ontwikkeld door de Universiteit van Kopenhagen. Deze is minder bewerkelijk en veel smakelijker.”

Quinoa voor consumenten, restaurants en catering bedrijven

In maart zaait hij en pas in september kan hij de quinoa oogsten. ,,Dan is de herfst al in zicht en ligt er meer dauw. Ons land is eigenlijk al gauw te vochtig voor dit zaad. De laatste jaren hebben we mooie zomers gehad en dat leverde een prima resultaat op. Te veel regen en zware storm moeten we niet hebben. De quinoaplant is afkomstig uit een warm klimaat en gewend aan droge, arme grond. De Flevopolder heeft een rijke bodem. Ik denk dat we de vollere, nootachtige smaak hieraan te danken hebben.” Met de combine of maaidorser haalt hij in zijn eentje de opbrengst in vijf uurtjes binnen. Dan begint het droogproces, veertien dagen in de schuur met kachels en ventilatoren. ,,Het zeven en schoonblazen neemt ook zeker twee weken in beslag.” De saponinevrije variant is aantrekkelijk vogelvoer, merkt Overbeeke dagelijks. ,,Vooral mussen en vinken zijn er gek op. Je moet lijdzaam toezien.” Tegenwoordig is quinoa populair onder ‘hippe jongeren’ en vegetariërs. We leveren vooral aan restaurants en cateringbedrijven in de Randstad. Ook kunnen consumenten direct quinoa kopen via de website van Quinoa Holland.