Categorieën
Quinoa Recepten

Quinoa Risotto met Erwten

Eerlijk is eerlijk, het resultaat verdiend geen schoonheidsprijs, maar smullen is het wel en toch weer iets anders met quinoa. Het recept waar we het over hebben: quinoa risotto met erwten en tomaatjes uit de oven.

Ingrediënten:

450 gram tuinerwten (diepvries)
1 citroen
tros tomaatjes
4 sjalotten
2 tenen knoflook
150 gram quinoa
150 gram risottorijst
80 gram ongezouten roomboter
1.25 liter water
1 groente bouillonblokje
Extra: Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Stap 1: De voorbereiding

Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Breng het water met bouillonblokje aan de kook en houd warm op een laag vuurtje. Zorg dat de tuinerwten zijn ontdooid, zodat je de volgende stappen makkelijk kan pureren.

Stap 2: Risotto maken

Verhit ongeveer driekwart van de boter in een koekenpan met dikke bodem en fruit de knoflook en sjalotten ongeveer 5 minuten op midden/laag vuur. Voeg de risottorijst en quinoa toe en bak al roerend 2 minuten tot de rijstkorrels glazig zijn. Onze quinoa hoef je niet te wassen en kan net als de rijst, zo in de pan. Voeg een scheut hete bouillon toe aan het mengsel en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst en quinoa gaar zijn, dit duurt ongeveer 15-20 min. Houd een scheutje bouillon apart voor later.

Stap 3: Tomaten uit de oven

Snijd de tomaten doormidden en leg ze in een ovenschool met olijfolie ongeveer 10 minuten onder de gril. Ga je voor de mooie presentatie, dan kan je ze ook geheel met steel onder de gril leggen.

Stap 4: Smaakmakers

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de citroen uit. Ik gebruik hier gewoon één citroen voor. Doe de helft van de tuinerwten met een scheut bouillon, het citroensap en -rasp in de hoge beker en pureer met de staafmixer tot een gladde puree.

Stap 5: Mixen maar

Schep de puree en de rest van de tuinerwten door de risotto. Verwarm alles nog even door, neem de pan van het vuur en roer de rest van de boter erdoor. Verdeel over diepe borden en bestrooi met de Parmezaanse kaas en garneer met de tomaten.

Eetsmakelijk!