Het is algemeen bekend dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Des te meer reden om het ontbijt extra gezond te maken. Wij eten vaak havermout met quinoa, kaneel, fruit en rozijnen. Omdat elke dag hetzelfde eten, niet lekker en ook niet goed is, gaan we in dit bericht een aantal verschillende ontbijtjes beschrijven.
Ontbijt Griekse yoghurt met perzik
Ingrediënten:
Kopje gewone Griekse yoghurt met weinig vet
1 grote rijpe perzik in stukjes gehakt
1 kopje gekookte quinoa en afgekoeld
1 Eetlepel natuurlijke amandelboter
1 Eetlepel honing
Toevoegen van kaneel (zoveel als gewenst)
Ontbijt met avocado en quinoa
Ingrediënten voor quinoa ontbijt bowl:
100 gram gekookte quinoa
Een halve avocado
Een zacht gekookt eitje
Een eetlepel olijfolie
Twee groene uien dun gesneden
Een kwart eetlepel gemalen gedroogde rozemarijn
Wat zout toevoegen en peper
Een halve tomaat fijngehakt
Twee eetlepels verkruimelde feta kaas
Quinoa pannenkoeken
Om de inspiratie af te sluiten met wellicht een iets minder gezond ontbijt, maar wel extra lekker Quinoa Pannenkoeken!
Ingrediënten:
Een kopje quinoa gekookt
Een half kopje volkoren bloem
Een half kopje bloem voor alle doeleinden
Anderhalf eetlepels kristalsuiker of ruwe suiker
Een eetlepel bakpoeder
Snufje zout
Een halve eetlepel gemalen kaneel
Een kop magere melk
Twee eieren
Een halve eetlepel vanille-extract
Een halve eetlepel amandelextract
Een half kopje aardbeien, in blokjes gesneden
Aardbeiensaus
100 gram aardbeien, in blokjes gesneden
Twee eetlepels pure ahornsiroop
Een eetlepel vanille-extract
Hoe maak je quinoa pannenkoeken?
1. Breng in een kleine pan op hoog vuur 2 kopjes water en halve eetlepel zout aan de kook. Als het water kookt, voeg je onze Nederlandse quinoa toe. Laat de quinoa op een laag vuur ongeveer 13-15 minuten sudderen tot al het water is geabsorbeerd. Laat vervolgens de quinoa afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Klop de bloem, suiker, bakpoeder, zout en kaneel in een grote kom.
3. Klop in een glazen maatbeker de melk, eieren, vanille- en amandelextracten samen. Giet de natte ingrediënten in de droge en roer samen tot alles gecombineerd is.
4. Roer de gekoelde quinoa en de in blokjes gesneden aardbeien door en let op dat je het beslag niet overmatig vermengt.
5. Bedek het pannenkoekbeslag en laat het minstens 30 minuten tot een uur in de koelkast staan. Nadat het beslag is gaan rusten, verwarm de koekenpan met boter. Plaats ongeveer een kwart kopje van het beslag in koekenpan en laat het koken.
6. Draai de pannenkoeken om en bak aan de andere kant tot ze lichtbruin zijn. Ga door met het resterende beslag en serveer de pannenkoeken warm overgoten met de aardbeiensaus.