Na ruim 150 groeidagen was het in het tweede weekend van September eindelijk zover: we hebben onze 100% natuurlijk Nederlandse quinoa geoogst.
Nederlandse quinoa rijp genoeg
Het jaar 2016 was best een uitdagend jaar qua groei. Veel neerslag en weinig dagen met een stralende zon tijdens de officiele zomer. We waren daarom ook erg blij met het weer van de afgelopen week; onverwachts een prachtige nazomer. Het hielp onze quinoa om goed rijp te worden. Zoals op de foto’s te zien is, moet de quinoa goed rijp zijn anders krijgen wij de zaadjes niet uit de pluim. Dat is toch het mooie en uitdagende van de teelt van een natuurproduct, we zijn volledig afhankelijk van moeder natuur. Ook zijn de weersomstandigheden op de dag van het oogsten belangrijk. Zo moet er bijvoorbeeld weinig dauw zijn in de ochtend en is een stralende, felle zon met een klein beetje wind nodig. Gelukkig was dat het geval in dit prachtige weekend. Inmiddels zit de quinoa veilig in onze nieuwe bewaring. De komende 2 weken moet de quinoa in de kisten verder drogen. Vervolgens moeten we de quinoa goed schoonmaken. Alle kleine restjes van de plant dat geen zaad is, moet er allemaal uit.
Quinoa oogsten en bewaren
Hieronder een foto verslag van de manier waarop wij onze Nederlandse quinoa oogsten en bewaren. Na een uitdagend teeljaar zijn we toch erg tevreden. De opbrengst is hoog en we hebben de quinoa al even geproefd, het smaakt weer heerlijk!