Categorieën
Algemeen

Boerderij van de toekomst

Afgelopen maand was er in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een bijeenkomst over de boerderij van de toekomst. Het avondvullende programma ging over nieuwe technologieën verteld door een aantal inspirerende sprekers. Er werd gediscussieerd over hoe we meer voedsel uit de regio in stedelijke gebieden krijgen. Met de toenemende vraag naar voedselproductie voor de alsmaar groeiende wereldbevolking en de moeilijkheden omtrent bedrijfsopvolging, is het belangrijk dat men goed nadenkt over hoe je het boeren aantrekkelijk maakt voor toekomstige generaties.

boerderij toekomst

Verticale landbouw

Wij zijn zelf al jaren geïnteresseerd in verticale landbouw, beter gebruik maken van de beschikbare ruimte door de lucht in te gaan klinkt voor ons erg logisch. Ook kan het helpen om stedelingen meer lokale producten te laten eten. Een mooi voorbeeld waar dat wordt toegepast is ‘The New Farm’ in Den Haag. In een voormalig Philips kantoorgebouw vindt nu echte stadslandbouw plaats. Zij werken op basis van aquaponics, een methode om duurzaam voedsel te telen. Centraal in deze methode staat dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van wat voedsel in zich heeft. Voedingsstoffen van bijvoorbeeld de visproductie wordt hergebruikt voor de groenteteelt. Op deze manier besparen ze met verticale landbouw tot wel 90 procent op waterverbruik. Het zijn met name groenten die worden verbouwd. Is het ook toepasbaar voor quinoa? Wij denken op dit moment nog niet. Vooral de mechanische manier waarop wij nu de quinoa velden oogsten, is in verticale landbouw nog onmogelijk.

Kipster: duurzame eieren direct van de boerderij

Het meest inspirerende verhaal van de avond was van Ruud Zanders van Kipster, de meest dier, mens en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld. Een prachtig voorbeeld van hoe dingen anders kunnen dankzij niet alleen de focus op eigen winstgevendheid. Bij Kipster staan de kippen centraal en leggen CO2-neutrale eieren. De 24.000 kippen hebben veel daglicht, meer ruimte in de stal en kunnen naar buiten. Ook krijgen de kippen op de boerderij bakker resten van bijvoorbeeld brood en beschuit. De gloednieuwe boerderij heeft meer dan duizend zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat de eieren van Kipster 3 sterren van het Beter Leven keurmerk krijgen. Wij hopen enorm dat dit prachtige voorbeeld veel navolg krijgt in de hele wereld.

boerderij

Veel interesse voor biologisch en lokaal eten

In het publiek zaten met name veel Amsterdammers. Wat erg opviel bij de vragenrondes was de interesse in gezond, biologisch eten. Ook merk je dat veel mensen lokaal eten willen. Eten dat duizenden food miles heeft afgelegd voordat het in de supermarkt ligt, is eigenlijk niet meer gewenst. Steeds meer boeren, producenten zoals bakkerijen, winkeliers en chefs van restaurants werken steeds vaker direct samen zonder de tussenhandel. De vraag van de consument is er zeker, aan de markt de opdracht om daaraan te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *